Inspiratiedag | Bedrijfsafval, daar zit muziek in!

Datum: donderdag 16 november 2023, 9.30 – 16.00 uur

Locatie: LEF Future Center, Griffioenlaan 2 in Utrecht (gebouw Westraven Rijkswaterstaat)

Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan, afval verminderen, verpakkingen voorkomen en hergebruik stimuleren?

VANG Buitenshuis werkt in opdracht van het ministerie van IenW aan het voorkomen van grondstofverspilling bij bedrijven. Samen met koplopers uit de kantoor-, winkel- en dienstensector zorgen we voor minder afval door afvalpreventie en afvalscheiding. 

Doelgroep

Tijdens de Inspiratiedag Bedrijfsafval op 16 november kijken we specifiek naar de rol van provincies, regionale samenwerkingsverbanden en gemeenten. Waarom? 

  • Omdat we zien dat gemeenten vragen hebben rond afvallogistiek.
  • Omdat we merken dat ondernemers vaker bij provincies en gemeenten aankloppen voor hulp. 
  • Omdat we geloven dat regionale samenwerkingsverbanden een krachtige impuls geven aan de circulaire economie. 

Om nog meer impact te maken is opschaling nodig. En daarvoor hebben we elkaar nodig! Ga in gesprek over hoe we de gewenste opschaling kunnen bereiken. Hoe moet de veel genoemde ketenaanpak er volgens jou uitzien? En hoe werk je samen met ondernemers? En laat je tijdens deze dag inspireren door initiatieven van ondernemers op het gebied van circulaire bedrijfsvoering. 

Programma

Start 9:30

  • Inloop
  • Introductie en inspiratie door o.a. Babette Porcelijn
  • Pauze
  • Ronde met 3 sessies
  • Lunch
  • Plenaire verassing
  • Pauze
  • Ronde met 3 sessies
  • Terugkoppeling uit de workshops en afsluiting
  • Borrel

Einde 16.30

Inhoud van de ochtendsessies:

1. Welke compositie maak jij voor je bedrijventerrein?

Benieuwd hoe je je bedrijventerrein kunt verduurzamen of meer circulair kunt maken? Kom naar de inspirerende sessie over de duurzame bedrijventerreinen. Enthousiaste en ervaren sprekers van verschillende organisaties vertellen je wat de successen, de knelpunten en de eyeopeners zijn van hun aanpak om tot een duurzaam bedrijventerrein te komen. Bij de afsluitende discussiepanel kun je aan de sprekers vragen stellen over dit actuele onderwerp!

2. Hoeveel noten heb jij op je zang?

Als gemeente of provincie kun je de bedrijven in jouw regio helpen met verduurzamen en verminderen van afval. Hoe? Dat hoor je in deze sessie. Maar daarnaast kun je zelf ook het goede voorbeeld laten zien, en wil je niet uit de toon vallen. Wij praten je hierover bij en je hoort mooie praktijkvoorbeelden.

3. Minder bedrijfsafval door onbewust gedragsbeïnvloeding, dat klinkt toch goed?

95% van ons gedrag gaat onbewust, en daar kun je het beste met ‘onbewuste prikkels’ op sturen. Benieuwd hoe jij als provincie of gemeente hierop in kunt spelen om te komen tot minder bedrijfsafval? Kom dan naar de workshop onbewuste gedragsbeïnvloeding. In deze workshop krijg je een kijkje in de hersenen van je doelgroep. Ook kun je de (bedrijfs)omgeving zo inrichten, dat het logisch en makkelijk is om het gewenste gedrag uit te voeren. Na een introductie gedragsbeïnvloeding door een gedragsexpert ga je zelf aan de slag met een aanpak voor jouw casus. En de beste pitch wint 2,5 uur gedragsadvies!

4. Hoe dirigeer jij de inzameling van bedrijfsaval?

De logistiek van het inzamelen van bedrijfsafval van de kantoor-, winkel- en dienstensector (KWD) vormt voor sommige gemeenten een flinke uitdaging. Afvalinzamelaars rijden vaak af en aan, terwijl gemeenten tegelijkertijd streven naar een gezonde en leefbare binnenstad. Hoe kunnen gemeentes hun rol pakken? Wat zijn de drijfveren? En hoe circulariteit hierin een rol spelen? Je hoort in deze sessie verschillende geluiden.

5. Maak een hit van je circulaire evenement

Duurzame festivals, groene evenementen, schone markten, bij heel wat gemeenten in Nederland is er aandacht voor het voorkomen en beter scheiden van afval. En gelukkig is er informatie en kennis beschikbaar om direct mee aan de slag te gaan. Maar hoe zet je als gemeente een nóg hogere ambitie neer? Kan je herbruikbaar bijvoorbeeld als norm stellen? En hoe doe je dat dan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden denken we met elkaar na over gerichte oplossingen. Deze sessie is voor deelnemers met suggesties, ideeën én vragen over circulaire evenementen.

6. Wat komt er op de gemeente en de ondernemer af? Een RE-mix aan verschillende afvalregels

Tijdens deze sessie worden de deelnemers bijgepraat over de huidige en toekomstige regels rondom bedrijfsafval. Welk afval moet je scheiden als bedrijf? En hoe zit dat nou precies met de SUP-regelgeving die vanaf 1 januari ingaat? Verhoog je kennisniveau en stel je vragen.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Of ken je iemand die naar deze dag zou moeten komen? Meld je dan hier aan.