Over ons

Het Living lab is een samenwerkingsverband van partijen in Regio Zwolle. Het doel is om een circulaire economie te maken. Living lab werkt hier dag in dag uit aan. Hoe zien wij een circulaire economie in Regio Zwolle?

 • Een circulaire economie is sterk, flexibel en toekomstbestendig.
 • Werknemers hebben betekenisvolle banen.
 • Bedrijven werken ondernemend en innovatief.
 • Samen zorgen wij ervoor dat we alles hebben wat nodig is voor een welvarende en gezonde regio.

Werken aan een circulaire economie

Dat we circulair moeten gaan werken staat vast, maar de weg ernaartoe is nog onzeker. Het is nog onbekend hoe we het doel bereiken, wat ervoor nodig is en wat de beste manier is. We stropen onze mouwen op en ontdekken het met elkaar! Door het gewoon te doen en samen te werken, leren we het meest. Zo zetten we de overgang naar een vitale en circulaire economie pas echt in gang. 

Hoe werken wij aan een circulaire economie? De Economic Board Regio Zwolle heeft op basis van een onderzoek een visie op circulariteit in Regio Zwolle opgesteld. Hierin hebben de ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in Regio Zwolle afgesproken zich te focussen op de volgende punten:

 • Transitieverhaal
  Circulariteit zit in ons DNA.
 • Transitieleiderschap
  Onze transitiemakers zetten we in de spotlight.
 • Transitie-iconen
  We experimenteren erop los en leren van goede voorbeelden.

Transitieverhaal

Een circulaire economie maken we alleen samen. Ketens moeten anders worden ingericht. Inkopers moeten anders gaan inkopen. Consumenten moeten hun producten anders gaan gebruiken. Tot in ons DNA moeten we willen veranderen om ons doel te bereiken. Wij brengen het transitieverhaal onder de aandacht in Regio Zwolle.

Transitieleiderschap

Iedereen kan werk maken van de circulaire economie. Van scholier tot bestuurder, van ondernemer tot beleidsmaker. Het enige wat je nodig hebt is lef om het gewoon te doen. Verschillende ondernemers gingen je al voor. Ga je ook aan de slag met circulariteit?

Transitie-iconen

Het lef hebben om af te wijken van de gebaande paden, je gezonde boerenverstand gebruiken en leren door te doen. Dit zijn kenmerken van een echt transitie-icoon. Circulair ondernemen is een uitdaging, dat is duidelijk. Gelukkig zijn er heel veel leerzame projecten die je verder helpen. Heb jij ook een circulair project? Deel het met ons.

Regio Zwolle

Regio Zwolle is een krachtig netwerk van 22 gemeenten uit de provincies Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel, waarin overheid, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties nauw met elkaar samenwerken. Samen pakken we initiatieven en vraagstukken op in het belang van onderwijs, ondernemers en onze inwoners. We gunnen, groeien en denken over grenzen heen.

Samenwerkingspartners

Het Living lab is een samenwerkingsverband van partijen in Regio Zwolle en wordt mede mogelijk gemaakt door de Regiodeal Regio Zwolle, Provincie Overijssel, Regio Zwolle en de gemeente Zwolle. Het doel is om een circulaire economie te maken. Living lab werkt hier dag in dag uit aan.

Afspraak maken?

Heb je vragen? Of wil je persoonlijk advies over circulair ondernemen? Wij staan voor je klaar. Samen kijken we naar wat je nodig hebt en wat bij jou past.