Circulair Voedsel

Voedsel is een van de ontwikkellijnen binnen het programma Living Lab Circulaire Economie Regio Zwolle. De ontwikkellijn voedsel bestaat uit drie thema’s: eiwitttransitie, korte ketens en reststroomverwaarding. In Regio Zwolle zijn er verschillende initiatieven rondom de thema’s eiwittransitie en korte keten. Maar de initiatieven rondom het thema reststromen blijven achter. Het is een ingewikkeld thema, want als het waardevol maken van de restromen makkelijk was geweest, dan gebeurde het wel.

Niet alleen het voedsel gaat verloren

Dat voedselverspilling zonde is, is een no-brainer. Zonde van het eten en van het geld! Niet alleen het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ook de energie die in de teelt, verpakkingen, transport en de koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat verloren. Voor voedselproductie is veel water nodig en er wordt veel CO2 uitgestoten. Hierdoor heeft de voedselproductie een grote impact op het milieu. Door verspilling van voedsel belasten we het milieu onnodig.

“Wist je dat een bord avondeten in Nederland gemiddeld 22.000 km heeft afgelegd?”

Het voedselsysteem

Wereldwijd komt 1/3 van de broeikasgassen uit het voedselsysteem. En 1/3 van al het voedsel wereldwijd wordt verspild.

De ladder van Moerman

Voor het waardevol maken van reststromen gebruiken we de ladder van Moerman.

Koppeling SDG’s

De Sustainable Development Goals (SDG’s), zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn wereldwijd een kompas voor uitdagingen zoals armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Voedselverspilling valt onder SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. SDG Target 12.3 gaat over voedselverspilling en luidt: ‘Halveer de wereldwijde voedselverspilling ten opzichte van 2015’.

De werkplaats

Binnen de werkplaats werken Natuur & Milieu Overijssel, Rabobank, Kennispoort Regio Zwolle, Future Farm, Oost NL, The Green East, Provincie Overijssel, Rova, Aeres, Hogeschool Windesheim, Horizon Flevoland en Gemeente Zwolle samen. We jagen bestaande initiatieven aan, om zo de transitie naar een circulaire regio te versnellen. In een reeks bijeenkomsten hebben we het over verschillende reststromen zoals AGF, brood, zuivel, dranken.