Circulair Matras en Circulair Kozijn winnen Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 2022

Op woensdag 9 februari 2022 zijn de winnaars van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 bekend gemaakt. Circulair Matras van Koninklijke Auping heeft de juryprijs in ontvangst mogen nemen. De publieksprijs ging naar Circulair Kozijn van WEBO Kozijnen.

De vijfkoppige jury met als voorzitter Klaas Feenstra maakte al eerder de Top 20 bekend uit de vele ingezonden circulaire innovaties. Hiervan hadden de beste vijf de mogelijkheid om hun innovatie te presenteren via een korte pitch vanaf de Gasfabriek in Deventer. Via een livestream konden mensen meekijken naar deze pitches, een compilatievideo van de overige Top 20 en verschillende intermezzo’s. Tot slot kon men op hun favoriete circulaire innovatie stemmen voor de publieksprijs. De uitzending met dagvoorzitter Martine Witteveen was een groot succes!

Circulair Matras

Jaarlijks worden er in de EU meer dan 35 miljoen matrassen afgedankt. Deze afgedankte matrassen worden na de levensduur laagwaardig gerecycled of verbrand. Koninklijke Auping heeft samen met Covestro Niaga hebben ‘s werelds eerste circulaire matras ontwikkeld gemaakt van polyester en staal. Na levensduur is gewaarborgd dat het matras terug komt. Er is een disassemblage en recycle proces met (specifieke) machines (werkprocessen en logistiek) ontwikkeld. Een matras blijft een matras. Een Circulair Matras Ecosysteem. Klaas Feenstra, juryvoorzitter, licht de keuze van de jury toe: “Dit product is letter en figuurlijk tastbaar voor iedereen. Auping rust de wereld uit en heeft de hele keten van begin tot eind meegenomen.” Ine Stultjens reageert namens Koninklijke Auping op de winst: “We zijn ongelooflijk dankbaar met het winnen van deze prijs. We zien dit als een aanmoediging want dit is pas het begin!”.

Circulair Kozijn

Het circulaire kozijn is een product dat een reeds hernieuwbare grondstof, namelijk hout, hergebruikt kan worden. Dat doen zij op twee manieren: 1) We gebruiken hout uit urban mining om nieuwe kozijndelen van te maken. 2) Het Circulaire Kozijn is onderhoudsarm en demontabel ontworpen. Het publiek stemde met 40% van de stemmen voor Circulair Kozijn als winnaar van de publieksprijs.

Prijs

Circulair Matras mag € 3000,- in ontvangst nemen en zal de komende periode extra veel media-aandacht ontvangen. Ook Circulair Kozijn krijgt deze aandacht en krijgt daarnaast een bedrag van € 1000,- om hun innovatie verder te ontwikkelen.

Jury

De juryvoorzitter van dit jaar was Klaas Feenstra, werkzaam als directeur coöperatieve Rabobank Vaart en Vechtstreek. Aan zijn zijde stonden Mireille Kinket, directeur IQBlvd, Maurice Beijk, rentmeester 2050 bij Renteninfra, Eddy van Hijum, Gedeputeerde van de Provincie Overijssel en o.a. verantwoordelijk voor economie en innovatie en Fleur Willemse, Industrial Design Engineering Student.

Bij de jurering van de innovaties is er onder andere gekeken naar in hoeverre de innovatie marktrijp is en/of reeds in productie is. Ook is er gekeken naar de impact in termen van een reductie in virgin grondstoffen en de impact van de innovatie op de bewoners van Overijssel. Tot slot is er gejureerd op samenwerking met kennisinstellingen en het delen van kennis met anderen.

Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20

De Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 brengt initiatieven voor het voetlicht die tot de verbeelding spreken en laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Overijssel is een initiatief van VNO–NCW Midden, Kiemt, CIRCLES, de Cleantech Regio, de Economic Board Regio Zwolle, de Twente Board, de Rabobank en de provincie Overijssel. Het doel is te laten zien wat Oost-Nederland te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties en om deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

De Nationale Week van de Circulaire Economie 2022

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor Circulaire Economie. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Zie voor meer informatie: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/.