De Week Zonder Afval 22 mei tot en met 28 mei 2023

Maandag 22 mei begint de Week Zonder Afval! Maak de SWITCH en zet ook een stap om jouw afvalberg kleiner te maken. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands, print slimmer, geef je kleding een tweede leven, kies voor herbruikbare verpakkingen of repareer kapotte spullen. Doe jij ook mee?

Check maakdeswitch.nl en meld je aan om elke dag een andere tip te ontvangen!

Dress to impress

Wist jij dat de kleding- en textielindustrie verantwoordelijk is voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de internationale lucht- en scheepvaart samen? Doordat veel kleding snel gemaakt wordt voor lage prijzen, kopen veel mensen meer kleding dan ooit tevoren. Dit soort goedkope kleding is vaak gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en met hoge milieukosten in de landen waar de productie plaatsvindt. Ook gaat het snel stuk, waardoor je weer iets nieuws moet kopen én het vaak niet meer tweedehands verkocht kan worden.

De kleding die we niet meer willen dragen, brengen we vaak naar de kringloop of een liefdadigheidsinstelling. Een groot deel van de gedoneerde kleding wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden, wat lokale economieën niet ten goede komt. Kleding die wordt weggegooid of niet geschikt is voor hergebruik of recycling, belandt meestal op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.

Met andere woorden: kleding veroorzaakt veel vervuiling. Tijd om onze kledingstukken de liefde te geven die ze verdienen!

Sharing is caring

Iets specifieks nodig? Een nieuwe outfit voor dat themafeest of een klopboor voor de klus in huis is zo online besteld. Maar als het feest voorbij is, of je klus over, ligt het vaak jaren stof te vergaren in je kast of schuur.

Lenen en delen is een betere optie. Je bent minder geld kwijt én houdt meer ruimte in huis over. Ook betekent dit dat er minder grondstoffen nodig zijn om spullen te maken. Veel mensen geven aan dat ze graag willen lenen en delen: het liefste met mensen die we kennen, zoals vrienden, familie en mensen die in hun eigen wijk wonen. Ook online delen is een optie.

En bijna alles kun je lenen! Bijvoorbeeld een feestoutfit, (tuin)gereedschap zoals ladders, harken, hamers en zagen en kampeer-, reis- en babyspullen. Vooral spullen die je zelf niet zo veel gebruikt, maar die lang meegaan en veel tijd in de kast liggen, zijn goede items die je kunt delen en lenen.

Bring your own

Even snel een broodje halen bij de supermarkt, of een cappuccino onderweg. We scoren regelmatig eten on the go. Superhandig als je het druk hebt, maar helaas zorgt dit voor veel (zwerf)afval. Jaarlijks gebruiken we in Nederland meer dan 7 miljard plastic bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik – dat is ruim 19 miljoen per dag! Hieronder vallen bijvoorbeeld meer dan 80.000 wegwerpbekers op treinstations en in treinen. Gelukkig worden er ook steeds meer leuke herbruikbare bekers en bakjes verkocht, zodat je de wegwerpverpakkingen kunt weigeren. Neem jij die van jou ook mee?

Fix it

Kapotte koptelefoon, wasmachine of leunstoel? Veel mensen gooien dit meteen weg: een nieuwe bestellen is namelijk zó gedaan. Repareren daarentegen is een stuk ingewikkelder. Het wordt je vaak ook niet makkelijk gemaakt: waar moet je beginnen, waar bestel je onderdelen en heb je nog recht op garantie?

En dat is zonde. Voor veel producten, zoals meubilair of mobiele telefoons, zit de impact in het maken ervan. Zo lang mogelijk met je spullen doen, zorgt ervoor dat je geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Dat scheelt impact. Repareren is dus belangrijk!

Veel mensen willen best hun kapotte spullen (laten) repareren, blijkt uit onderzoek. Toch doen nog niet zo veel mensen het. Maar dat kan anders. Online vind je steeds meer handleidingen en video’s met uitleg over hoe je iets kan repareren. Ook kun je het laten doen, bijvoorbeeld bij een lokaal Repair Café of door een expert.

Second love

Een nieuw mobieltje, die mooie salontafel of de puzzel voor je neefje… zo’n 12% van de CO2 die je als huishouden uitstoot, komt door kleding en spullen. Het kost namelijk energie en grondstoffen om die te maken en te vervoeren. Per stuk valt het misschien mee, maar we kopen nogal wat.

Wat je hiertegen kunt doen? Van tweedehands je eerste keus maken! Zo hebben producten een veel langer leven en hoeft er minder nieuw te worden gemaakt.

Food for thought

Wist je dat maar liefst een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel uiteindelijk niet in onze mond belandt? Zo veel wordt er verspild! In Nederland gaat het om ruim 33 kilo vast voedsel per persoon per jaar. Vooral brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel belandt vaak in de prullenbak. Zonde, want er is veel energie en milieubelasting nodig geweest om dit eten te maken. Tijd om alles wat we kopen ook echt op te eten. Beter voor de aarde, beter voor je portemonnee.

Wil jij minder weggooien? Met deze kleine switches in je dagelijks leven voorkom je een heleboel afval. Je verspilt minder grondstoffen en CO2, geniet meer van wat je hebt én bespaart ook nog eens geld. Ontdek op deze pagina wat jij kunt doen!

bron en afbeeldingen: Milieu Centraal