Di-Plast: derde call open tot 15 mei

Het Europese programma Di-Plast ondersteunt mkb-ondernemers, die aan de slag zijn of willen met kunststofrecycling. Het doel van dit Europese project is het verminderen van het gebruik van ‘virgin plastics’. Ondernemers kunnen, net zoals in de eerdere twee rondes, drie soorten vouchers aanvragen. De derde call is open tot 15 mei 2022, maar bij voldoende aanvragen is er sprake van een ‘first come, first serve’-principe.

Drie soorten vouchers

Ondernemers kunnen drie soorten vouchers aanvragen. De Matching-voucher (tot 1.000 euro) ondersteunt bij het vinden van de juiste match voor samenwerking. De Expertise-voucher (tot 4.500 euro) is bedoeld voor de inhuur van externe of specialistische expertise. De Keten-voucher (tot 7.500 euro) is voor verbetering in de keten en projecten waarbij minstens drie partijen in de keten betrokken zijn. Bedrijven kunnen een aanvraag indienen tot 15 mei 2022.

Al 30 bedrijven doen mee

Aan de eerste twee voucherrondes voor Di-Plast hebben tot nu toe ruim 30 bedrijven deelgenomen, waarvan er 25 al een voucher toegekend hebben gekregen. Ondernemers zetten de voucher in voor onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe kunststoffen, de mogelijkheden om een kunststofkringloop te sluiten of hoe ze het best de kunststofmarkt kunnen betreden. Ook bekijken ze hoe reststromen beter hergebruikt kunnen worden.

Van industrieel design tot koffiedik

Opvallend is dat er bedrijven van allerlei pluimage gebruikmaken van de vouchers. Neem bijvoorbeeld Aurelio Wijnands, hij is industrieel design engineer met een passie voor het oplossen van duurzame en sociale problemen. Met de voucher via Di-Plast onderzoekt hij hoe recyclaat zijn oplossing voor groene daken verder kan versterken. OVDesigns ontwikkelt een nieuw kunststofmateriaal dat voor dertig procent uit gebruikt koffiedik bestaat. Om het materiaal om te kunnen zetten naar producten heeft het bedrijf met behulp van een expertise-voucher designs-data verzameld.

Meer informatie over Di-Plast op Di-Plast – Digital Circular Economy for the Plastics Industry | Interreg NWE (nweurope.eu) of neem contact op met Erik Plaggenmarsch.