Duurzame ondernemers testen hun innovatie op Bevrijdingsfestival Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel dient dit jaar voor het eerst als live testlocatie voor 2 duurzame, Zwolse startups: Shelduck en Wattage.

De startups kunnen met de resultaten van de test hun innovatie beter maken en meer impact creëren. De tests vinden plaats onder begeleiding van Innofest, zij helpen startups door ze de kans te geven hun prototype te testen in een zo realistisch mogelijke setting, een festival in dit geval.

Voor updates over de test, ga naar de website van Innofest.

Wie zijn Shelduck en Wattage en wat gaan ze doen?

Shelduck – 3d-geprinte meubels van reststromen

Een Shelduck (bergeend in het Nederlands) is het enige dier dat holen van andere dieren hergebruikt als broednest voor zijn kleintjes. Dat zouden mensen ook meer moeten doen. Niet letterlijk natuurlijk, maar waarom kopen we meubilair van nieuw materiaal als het ook circulair kan? Shelduck heeft een 3D print technologie ontwikkeld dat het mogelijk maakt om reststromen op cellulosebasis 3D te printen op meubelformaat. Deze technologie zetten ze in in de vorm van een dienst. Met deze dienst kan iedereen op een laagdrempelige manier zijn eigen meubilair maken. Shelduck wil weten of bio-circulair meubilair geschikt is voor de evenementenbranch. Door middel van een A/B- test en een stresstest testen zij op Bevrijdingsfestival Overijssel wat voor vormtaal voor de meeste interactie zorgt. Ook willen ze weten hoe goed het meubilair het volhoudt. Is het hufterproof, hoe goed kan het tegen water én hoe lang duurt het voordat het volledig is afgebroken?

Kom het meubilair bekijken en vooral ook uitproberen op het Wereldpaviljoen.

Wattage – Energieproducerende bouwhekken op festivals

Festivals kunnen altijd duurzamer. Vooral als het gaat om energie. Wattage maakt de opwek van duurzame energie mogelijk door oppervlakken multifunctioneel te gebruiken. Tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel plaatsen ze dunne film zonnepanelen op bouwhekken om te kijken hoeveel energie ze hier mee kunnen opwekken én of ze het festival überhaupt overleven. De test van Wattage bevindt zich frontstage en backstage, en ze gaan graag in gesprek over hun innovatie.

De tests op Bevrijdingsfestival Overijssel zijn onderdeel van ValidatieLab Zwolle worden mogelijk gemaakt door One Single Hub, Bevrijdingsfestival Overijssel, Kennispoort Regio Zwolle, Gemeente Zwolle, ZWINC.

Kijk voor meer informatie op de website van Innofest.

Bron: Bevrijdingsfestival Overijssel
Afbeelding: Bevrijdingsfestival Overijssel