Plastics van jerrycans hoogwaardig hergebruiken om er jerrycans van te maken
Als je vijf liter ruitenwisservloeistof bij de benzinepomp koopt, is de kans groot dat de jerrycan gemaakt is bij EuroMouldings in Nijverdal. En de kans is ook groot dat tien procent van die verpakking van gerecyclede plastics is gemaakt. EuroMouldings loopt sinds vorig jaar met hergebruik voorop in deze markt. Het productieproces wordt er niet per definitie goedkoper van. Maar door belastingmaatregelen die er aan zitten te komen, gaat er wel degelijk een prijsverschil ontstaan. In het voordeel van EuroMouldings. Zusterbedrijf SenS Interclean levert de gerecyclede grondstoffen. Daar zijn ze koploper in reinigen van verpakkingen, maar daar waar dat niet meer kan maken ze er nieuwe grondstof van.
EuroMouldings maakt flessen en jerrycans waar vaak smeermiddelen, zepen, chemicaliën, maar ook bijvoorbeeld limonadesiroop in terecht komt. De fabriek in Nijverdal, waar 150 mensen werken, blaast 24/7 plastic flessen vanaf een halve liter tot jerrycans van dertig liter inhoud. De grondstof daarvoor is HDPE, ofwel polyethyleen, een hoogwaardige kunststof met eigenschappen die goed passen bij de flexibiliteit die je van dergelijke verpakkingen verwacht, met eigenschappen ook die goed overweg kunnen met wat je er in stopt. EuroMouldings heeft per jaar tien miljoen kilo grondstof nodig.
De eerste tien procent
Erwin Wevers is Manager Engineering en Quality Assurance bij EuroMouldings. Hij is er trots op dat het lukt steeds meer polyethyleen te hergebruiken in het proces. “Als je nieuwe grondstoffen gebruikt, weet je precies wat je krijgt. Vrachtwagen na vrachtwagen die hier binnengereden wordt, heeft precies dezelfde samenstelling. Daar kun je je machines op instellen.
Ons doel was dit jaar tien procent van de grondstof via hergebruik in te zetten. Dat zal dit jaar lukken. En we willen ieder jaar tien procent verder opschuiven. Wat nog niet altijd even makkelijk is. Want het gerecyclede materiaal is niet altijd van precies dezelfde samenstelling. Het blazen van flessen is gevoelig voor vervuiling. Er hoeft maar een klein stukje metaal in de grondstof te zitten om een storing te veroorzaken. Als je vervuiling in de spuitkop hebt, ligt de productie even stil en moet er een operator ingrijpen. Of dat er gaten in flessen vallen, die je dan weer opnieuw moet herverwerken. Die meerkosten heffen voor een deel de minderkosten van hergebruikte grondstoffen op. Het helpt ook niet, als de nieuwe grondstoffen bodemprijzen bereiken zoals vorig jaar het geval was. Als je bij een klant komt met het verhaal dat je hergebruikt, denkt die gelijk aan korting, maar zo zit dat niet… duurzamer is meestal niet goedkoper.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Ieder jaar tien procent meer
“Toch willen we ieder jaar tien procent meer hergebruikte plastic toevoegen. Omdat we dat als bedrijf belangrijk vinden, we willen daarmee onze bijdrage aan de circulaire economie leveren. We worden daarbij ook gestimuleerd door overheidsmaatregelen. Het Verenigd Koninkrijk heft volgend jaar al een tax op plastic verpakkingen als ze niet voor dertig procent uit gerecycled materiaal bestaan. Dat beïnvloedt de prijs extern, in ons voordeel. Ook Europa werkt aan ecologische voorwaarden. Daar moet je aan voldoen als je een eco-label wilt voeren. Voor ons is dat een stok achter de deur! Maar laat duidelijk zijn, als verkoper van producten gemaakt van polyethyleen zijn we ook gewoon blij dat we deze weg zijn ingeslagen! In 2030 willen we op minimaal vijftig procent circulariteit zitten. Twintig jaar later op honderd procent. Intussen schuiven afnemers al een beetje op. Soms is het een probleem dat we niet mooi wit of andere specifieke kleuren kunnen leveren, dat lukt niet bij hergebruik. Anderen bedenken inmiddels etiketten die de hele verpakking bedekken. Of er wordt gekozen voor kleuren die wél kunnen. EuroMouldings heeft een grote klant in Duitsland die al volledig gerecyclede flessen levert aan de Kaufland (Lidl) in nieuw ontwikkelde kleuren.”
Het begin van hergebruik
“We zijn gaan hergebruiken vanwege de hoeveelheden plastics die we afvoerden vanuit het productieproces. Iedere jerrycan heeft snij-afval en er gaat ook wel eens een keer iets mis in het proces. Afvoeren kost geld. Nu gaat het door de shredder voor hergebruik. Toen dat succesvol bleek zijn we verder op zoek gegaan, naar externe afvalstromen.”
Zo kwam ook de Sanderman Cleaning Group uit Hengelo in beeld, een zusterbedrijf van EuroMouldings, bestaande uit SenS Interclean (specialist in het reinigen van IBC’s, vaten en jerrycans) en Cleaning Twente (specialist in het reinigen van tankwagens, -containers en silo’s).
Reconditioneren met SenS Interclean
Technisch directeur Roy Kaalverink van de Cleaning Group: “Wij zijn in Nederland koploper in het zo milieuverantwoord mogelijk reinigen van verpakkingen. Dit gebeurt op een dusdanig hoogwaardige manier dat de oude verpakking weer als nieuw ingezet kan worden. Reconditioneren heet dat. Wat meer is dan recyclen. Ons eindproduct is feitelijk een nieuwe hoogwaardige grondstof! Reinigen is milieutechnisch gezien energiegunstiger dan het vermalen van oude verpakkingen maar steeds meer klanten stappen over naar enkel nieuwe verpakkingen, waardoor er wel wat met de oude verpakkingen moet gebeuren. Binnen de groep is er voor gekozen om dit materiaal te vermalen en daar hoogwaardig PE grondstof van te maken.
“We zijn van oorsprong een tankreinigingsbedrijf. Bij Cleaning Twente worden tankwagens, containers en silo’s die chemie of levensmiddelen vervoerd hebben gereinigd, zodat ze weer een nieuwe lading kunnen vervoeren. Binnen het bedrijf kunnen we zo’n 10.000 verschillende producten spoelen. Van zuren tot alcohol, van olie tot vet. Dat levert schone tanks op, maar ook smerig water. Dit water gaat naar onze membraanbioreactor waar we met behulp van bacteriën in staat zijn om ons water te reinigen, tot wel 95% schoon.
Toen we de vraag kregen of we containers wilden reinigen, zijn we daar ingedoken. Als je een tank van dertig kuub kunt reinigen, ben je immers ook in staat om een verpakkingen van tweehonderd liter te reinigen. Zo ongeveer werd SenS Interclean geboren. Met onze hoogwaardig kennis werd dat een doorslaand succes. Het cleanen van duizend liter containers, vaten en jerrycans is onder de naam SenS, van Sanderman en Sanderman, inmiddels een grotere tak van sport binnen onze Cleaning Group dan Cleaning Twente.”
Specialistisch reinigen
“Onze specialistische kennis van reinigen van verpakkingen leidt naar hergebruik. Maar niet alle verpakkingen kun je hergebruiken. Ook dan is hoogwaardige reiniging essentieel. Die oude verpakkingen zijn immers vervuild van de voorgaande producten die er in hebben gezeten. Oppervlakkig reinigen is niet voldoende. Plastic an sich is namelijk best poreus. Producten trekken in de wand, dus kunnen geur en restanten in het plastic achterblijven. Als je deze dan weer gaat omsmelten naar nieuwe cans dan kunnen er dus geur en kwalijke dampen vrij komen. Door onze hoogwaardige reinigingsprocessen kunnen we deze geurvorming tot een minimum beperken.
Biologisch proces
Bij dat proces gebruiken we veel water en dat raakt ook vervuild. Wij zijn in staat dat biologisch te reinigen. Duurzaamheid zit in onze genen. Soms zijn we ons er al niet eens meer van bewust, omdat we het zo normaal vinden op die manier te denken. Al meer dan dertig jaar proberen wij het reinigen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. In de afgelopen twee jaren zijn we er in geslaagd, door slimme maatregelen, dertig procent te groeien terwijl het gas-, water- en elektraverbruik slechts nauwelijks steeg.”
Onderdeel van Europese cirkel
SenS Interclean/Cleaning Twente zijn net als EuroMouldings onderdeel van AST, een grote Europese speler in plastics die de circulaire economie hoog in het vaandel heeft.
Dit artikel is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen partners van Dutch Circular Polymer Valley: Polymer Science Park en Natuur en Milieu Overijssel. In opdracht van de Provincie Overijssel