Terugblik: Dare to be Circular

Op dinsdag 14 november vond het evenement “Dare to be Circular” plaats, een verkenning van de ontwikkelingen rond circulariteit. Onder leiding van dagvoorzitter Marlies Claasen werden inzichten gedeeld door o.a. Mark Helder, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, en Emmelien Regeling, directeur van RPP Kunststofoplossingen en lid van de Economic Board Regio Zwolle. Met als conclusie: het maakt niet uit of je in de metaalindustrie of in de kunststofindustrie actief bent, je staat voor dezelfde uitdagingen en hebt dezelfde kansen!

Gedurende de middag konden de aanwezigen deelnemen aan verschillende deelsessies over o.a. de CSRD-wetgeving, financiering van innovaties, verder werken aan circulaire innovaties na deelname aan CIRCO-track en lef hebben om het anders te doen in de materiaaltransitie binnen een maakbedrijf. Tijdens de deelsessies zijn niet alleen waardevolle tips gedeeld, maar zijn ook boeiende gesprekken gevoerd. Praten met gelijkgestemden met een oog voor circulariteit bleek een bron van inspiratie.

Aan het einde van de dag deelden ondernemers Mark Geerts (Paperfoam), Rutger Visch (GMM Luchttechniek) en Niels van Olffen (Maaklos) enkele tips om aan de slag te gaan met circulair ondernemen:

  • Begin met de dingen die je al wel kan doen, hou het behapbaar en maak het klein. Vier en deel successen
  • Verbind je met partners, kijk ook eens buiten je eigen branche.

We kijken terug op een geslaagde dag en komen snel met nog meer handvatten om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. ‘Doen’ en ‘durven’ blijven de kernwoorden!

Kon je niet op het evenement aanwezig zijn, maar zou je wel graag de digitale goodiebag met handvatten en presentaties willen ontvangen? Vul dan het onderstaande formulier in en je krijgt de goodiebag alsnog toegestuurd.

Een speciale dank aan de organiserende partijen die dit evenement mogelijk hebben gemaakt: Fieldlab Circulaire Maakindustrie, Circulaire Fabrieken, Koninklijke Metaalunie, RCT Gelderland, Kennispoort Regio Zwolle, Saxion Hogeschool, Oost NL, Saxion, VNO-NCW, en Han University of Applied Sciences.