City Para-site | Samen bouwen aan de wijk van morgen

Onze steden zijn toe aan verandering. Hoe sneller hoe beter. Daarom heeft Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) bewoners, wijkbeheerders, klimaatteams en circulaire economie ambassadeurs bij elkaar gebracht om samen te bouwen aan de stad van morgen. Op 24 november gingen zij in De Enk in Zwolle aan de slag met de vraag hoe je gezamenlijk straten en wijken snel en flexibel groen, klimaatadaptief en duurzaam kunt inrichten. De komende periode gaan ze een pilot project op levensgrote schaal uitvoeren.

Stedelijke verdichting neemt toe en onze versteende stedelijke omgeving wordt steeds warmer. We laten al het water wegvloeien in riolen en er is nauwelijks plek voor biodiversiteit. De functie van de stedelijke ruimte verandert: langzaam wordt de auto naar de randen van de stad verbannen. Dat biedt kansen. We kunnen ons op korte afstanden veel efficiënter, gezonder en prettiger te voet, per fiets of per openbaar vervoer verplaatsen. En onze ruimte gebruiken voor ontmoeting en ontspanning.

Tijdens de pandemie zijn veel steden versneld gaan experimenteren met het anders inrichten van de openbare ruimte met meer plek voor fietspaden en voetgangers. Een uitdaging is dat veel stakeholders samen veel keuzes moeten maken over zaken waar niet iedereen eenzelfde beeld bij heeft maar die wel voor vele jaren het straatbeeld zullen bepalen.

City Para-site

Vanuit innovatiesessies met gemeenten over de duurzame inrichting van de publieke ruimte heeft StudioMOM de opdracht gekregen een aantal concepten hiervoor uit te werken samen met Save Plastics, een producent van gerecyclede kunststofproducten.

De modulaire en uitwisselbare opzet van het concept City Para-site maakt het keuzeproces gemakkelijker en flexibeler. City Para-site levert een bijdrage aan de broodnodige transitie dankzij:

  • Herbestemming van de openbare ruimte op een snelle en flexibele manier, door het combineren van functies met modulaire bouwblokken
  • Klimaatadaptatie d.m.v. ruimte voor planten, dieren en water binnen de bouwblokken.
  • Ruimte voor meer sociale cohesie in de wijk met participatie en draagvlak van de bewoners. De toolbox stelt hen in staat samen keuzes te maken over hun leefomgeving
  • De uitstoot van CO2 en het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen door gerecyclede kunststoffen toe te passen

Flexibele en circulaire bouwblokken

Tijdens de bijeenkomst op 24 november legden ontwerpers Mars Holwerda en Anna ter Haar uit hoe deze ‘toolbox voor ruimtelijke verandering’ precies werkt. De gereedschapskist bestaat uit losse elementen waarmee gemeenten en bewoners snel en flexibel de openbare ruimte in hun buurt nieuwe functies kunnen geven.

De bouwelementen hebben een circulaire oorsprong, aldus Bram Peeters van Save Plastics. City Para-site wordt namelijk gemaakt van de stroom moeilijk recyclebare (gemengde) plastics. Dit betekent dat het materiaal een nuttige functie krijgt en dat CO2-uitstoot wordt voorkomen door nieuwe, ‘primaire’ kunststoffen uit te sparen en gebruikt kunststof te recyclen in plaats van te verbranden. Het gerecyclede materiaal heeft een rauwe, natuurlijke uitstraling, is onderhoudsvrij en laat zich goed combineren met bijvoorbeeld Corte staal of verduurzaamd hout. City Parasite is zo ontworpen dat het lokaal en met korte ketens geproduceerd kan worden. Hiermee helpt City Para-site mee aan het versnellen van de circulaire economie binnen de kunststofsector.

Experimenteren

Vervolgens gingen de aanwezigen aan de slag met een lokale casus: de Verenigingstraat in de Zwolse buurt Assendorp. Met hulp van een plattegrond van de straat en schaalmodellen van de City Para-site elementen overwogen ze verschillende manieren om de openbare ruimte nieuwe functies te geven. Waar hebben de bewoners en hun buren behoefte aan? Is er ruimte voor meer groen, speeltoestellen of toch een oplaadpunt voor e-bikes? En hoe zit het met klimaatadaptatie?

Al snel ontstonden concrete ideeën voor een pilot project in de buurt. De komende maanden gaan de deelnemers dit in de praktijk uitwerken.

Wilt u zelf experimenteren met City Para-site of meer weten over dit project? Neem dan contact op met Ingeborg Gort of Jos Vlugter van Partners for Innovation.