Denk in kleinere projecten en concrete aanpak bij transitie naar circulair ondernemen

In sfeervolle setting bij projectinrichter Thereca kwamen op 11 maart ondernemers bijeen om geïnspireerd te worden, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen over circulair ondernemen. De middag was georganiseerd door Rond Ondernemen, het programma voor circulair ondernemen dat mkb’ers in Regio Zwolle opleidt en begeleidt bij het opstellen van circulaire businessmodellen of het aanpassen van een bestaande.

Begin klein

De aftrap was aan Roeland van Delden, ceo van Leadax, het bedrijf in Wapenveld dat circulaire vervangers voor lood en bitumen dakbedekking (Leadax Roov) heeft ontwikkeld en in de (wereld)markt heeft gezet. Dat ging niet vanzelf. Ontwikkeling kost tijd, certificering en vermarkten zijn een uitdaging. “Laten we blij zijn dat de lineaire economie het nog doet” stelt Van Delden nuchter vast. Met de opbrengsten heeft hij het proces naar circulair ondernemen mogelijk kunnen maken. En tegelijkertijd constateert hij dat fossiele grondstoffen in deze tijd door het dak gaan en de vraag naar alternatieven toeneemt. Advies deze middag: begin klein, kijk ook bij lineaire producten hoe het duurzamer kan.

Circulaire stoel

Thereca heeft van oudsher veel ervaring in de zorgsector en doet ook mooie projecten in de horeca en utiliteit (bijvoorbeeld kantoor Heineken). Commercieel directeur Denis Holterman van Thereca ziet de kracht van zijn bedrijf in het goed luisteren naar de klant. “Als je doorvraagt, zit er achter ieder interieur een verhaal”. Thereca werkt op verschillende fronten aan duurzaamheid, onder andere met de ontwikkeling van een circulaire stoel (Tim) en het ‘as-a-service-concept’.

Veel vragen

Na de inleidingen en rondleiding was het vooral sparren en klankborden met en tussen de deelnemers. Vragen als ‘hoe maak je circulaire stappen’, ‘hoe krijg je je mensen en leveranciers mee’, ‘hoe pak je het sluiten van kringlopen aan’ kwamen op tafel. In het opleidingstraject van Rond Ondernemen krijg je antwoorden.

Aantrekkelijk tarief

Rond Ondernemen is een Regio Zwolle Regio Deal-project. Dankzij de financiële bijdrage uit dit programma en een investering van de negen partners van Rond Ondernemen kunnen ondernemers uit Regio Zwolle voor een aantrekkelijk tarief inschrijven op de modules.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Bekijk de website van Rond Ondernemen of neem contact op via info@rondondernemen.nl